1

HC_P7921.JPGHigijena spavanja

Nedostatan san ili njegova loša kvaliteta mogu imati vrlo ozbiljne posljedice. Mnoge su studije pokazale da može imati negativno djelovanje na radnu sposobnost i pažnju. Čak i ako se spava samo sat i pol manje nego je potrebno, pažnja je tijekom dana smanjena za otprilike jednu trećinu. Pretjerana pospanost tijekom dana otežava pamćenje, sposobnost razmišljanja i obrade informacija, te doprinosi povećanju rizika od ozljeda na radnom mjestu.

Koliko je sna čovjeku potrebno?

Iako puno čimbenika utječe na to koliko je sna čovjeku potrebno, uobičajena preporuka je osam sati na noć. Većina mladih odraslih ljudi spava oko sedam i pol sati preko tjedna, odnosno osam i pol preko vikenda. Međutim, individualne potrebe znatno se razlikuju.

Nekim ljudima je dosta svega pet i pol sati sna, a ima i onih koji spavaju i do devet i pol sati na noć. Među čimbenicima o kojim ovisi potreba za snom najvažniji su genetsko nasljeđe, higijena spavanja, kvaliteta sna i dnevni ritam. Potrebno je voditi računa i o čimbenicima koji imaju veliki utjecaj na duljinu i kvalitetu sna, na primjer pušenje, konzumiranje alkohola, intenzivno vježbanje, navike da se u krevetu jede ili gleda televizija, duljina vremena kojeg čovjek provede izložen intenzivnom svjetlu (radeći, recimo, na računalu do kasno u noć), itd.

Sve to zajedno određuje koliko sna je potrebno da bi se čovjek probudio svjež i odmoran. 

No, kao što je već rečeno, individualne potrebe za snom znatno se razlikuju.

Kako, dakle, utvrditi kolika je ta individualna potreba? Prvo treba razmotriti račun na banci, no ovog puta se radi o banci sna, te vidjeti da li postoji neko dugovanje koje je potrebno podmiriti. Tijekom dana s tog računa se skine osam sati, što predstavlja dugovanje. Tijekom noći to se dugovanje podmiri, no ako čovjek spava, na primjer, samo šest i pol sati, dugovanje od sat i pol ostaje nepodmireno.

Ako se isto ponovi pet noći uzastopce, izgubljena je cijela jedna noć sna! Tada će biti potrebno nekoliko sljedećih noći da se dugovanje vrati. Jednostavnim se testom može utvrditi da li netko spava dovoljno ili ne. Počevši od nedjelje treba ići spavati otprilike u isto vrijeme svake noći i u sljedećih šest noći spavati bez prekida sedam do osam sati.

U subotu ujutro ne treba naviti budilicu, nego nastaviti spavati do spontanog buđenja. Ako se san produlji preko vremena buđenja tijekom prethodnog tjedna, to znači da je vrijeme spavanja bilo nedostatno, odnosno da se stvorilo dugovanje u banci sna.

 

savrsenoMadrac previse tvrdBella perfektnaMadrac previse mek10 godina garancijaProba 30 danaBesplatna dostavaUsteda

FOOTER LOGO

 

KONTAKT

BELLENOX d.o.o.
Prodaja i distribucija
Stojčići bb, 71260 Kreševo, BiH
T +387 30 337 195
www.bella.ba
info@bella.ba

BELLA koristi INFOS PLUS platformu.designer17.png